Als je een nieuwe onderneming of website begint dan wil je professioneel overkomen. Een e-mailadres met @gmail.com of met @hotmail.com komt niet echt professioneel over. Je wilt een e-mailadres gekoppeld aan je eigen domeinnaam. Dit wekt vertrouwen bij potentiële klanten en straalt tevens professionaliteit uit. Hoe doe ik zoiets en waar moet ik beginnen? Dat leggen we je in dit artikel graag uit.
Vastleggen van een domeinnaam
Allereerst is moet je een domeinnaam vastleggen. Dit kun je bij honderden verschillende hosting providers doen in Nederland en de gemiddelde kosten voor bijvoorbeeld het vastleggen van een .NL domeinnaam zijn vaak rond de €9,- per jaar. Als je een domeinnaam vastlegt moet je er rekening mee houden dat deze op JOUW naam wordt vastgelegd en niet op de naam van de partij in kwestie. Jij moet de “Houder” zijn van het domeinnaam zodat je de rechtmatige eigenaar bent van het domeinnaam. Daarnaast is het ook zaak om er op te letten dat je zelf bij de DNS records kan van het domeinnaam.
Wat zijn DNS records?
DNS is de afkorting voor Domain Name System. Simpel gezegd zorgt dit protocol ervoor dat je domeinnaam vertaald wordt naar een IP-adres. Nog simpeler gezegd, via de DNS records kun je een domeinnaam koppelen aan bijvoorbeeld je website maar ook aan een e-mailbox.
Je domeinnaam koppelen aan je e-mail hosting
Het vastleggen van een domeinnaam is relatief simpel. Je kiest een domeinnaam, vult al je gegevens in en dan ben je eigenlijk al klaar. De tweede stap is het koppelen van je domeinnaam aan e-mail hosting. Dit kun je doen via de DNS records van je domeinnaam maar eerst moet je een e-mail hosting pakket aanschaffen bij dezelfde of een andere hosting provider.
Zorg er voor dat je genoeg opslagruimte afneemt in het pakket zodat je mailboxen niet te snel vol kunnen raken. Als je bijvoorbeeld veel e-mailt met grote bestanden dan is het raadzaam om extra opslagruimte te nemen.
Als je het pakket hebt aangeschaft dan moet je via de DNS instellingen je domeinnaam koppelen aan je e-mail hosting. Dit verscheelt per hosting provider maar 9 van de 10 keer moet je MX records in stellen in de DNS omgeving van je domeinnaam. Hoe deze MX records eruit zien is afhankelijk per hosting provider. Vaak kun je hier handleidingen over vinden bij de desbetreffende partij of je kunt het aan ze vragen hoe je dit moet doen of dat ze dit voor je kunnen instellen.
Op deze manier kun je dus met een professioneel e-mailadres gaan e-mailen.