Tips om datalekken te voorkomen

[addtoany]

Bedrijven zijn zich steeds meer gaan begeven op het wijde web. Dat kan ook niet anders. De consument bevindt zich hier immers ook. Helaas betekent dit ook dat het internet steeds meer wordt belaagd door zogenaamde cybercriminelen. Dit zijn criminelen die zich volledig focussen op de digitale wereld. Dit is succesvoller dan je zou denken. Besef goed hoeveel persoonlijke informatie er op het internet wordt gedeeld. Natuurlijk in een beveiligde omgeving. Maar hoe vaak zijn er hackers actief? Hoe vaak hebben we wel niet in het nieuws gezien dat er weer een enorme datalek ergens is ontstaan? Dit kan grote gevolgen hebben.

Besef goed dat ook de consument weet dat het internet verraderlijk kan zijn. Daarom gaan ze tegenwoordig echt niet zomaar meer met ieder bedrijf in zee. Het duurt heel lang om het vertrouwen te winnen en dat kan ook weer in één klap worden weggevaagd. Het is dan ook ongelooflijk belangrijk om elke mogelijke datalek te voorkomen. Maar hoe pak je dit precies aan?

Houd rekening met de ISO 27001 normen

ISO 27001 is de wereldwijde norm die wordt gesteld aan informatiebeveiliging. Je kunt een audit volgen bij www.digitrust.nl om een certificaat te behalen. Dit betekent vaak wel dat je de website geheel moet veranderen om de informatiebeveiliging te verbeteren. Belangrijk is dat deze aan alle gestelde normen voldoet en dat je kunt aantonen welke processen er in werking treden bij mogelijk gevaar. Alleen dan wordt een ISO 27001 certificaat uitgedeeld. Dit certificaat is vervolgens drie jaar geldig, maar er wordt tussentijds nog wel regelmatig getest of je nog aan alle eisen voldoet.

Wanneer je jouw website volgens de ISO 27001 norm hebt beschermd, weet je in elk geval zeker dat je in de basis aan alle veiligheidseisen voldoet. Maar er zijn natuurlijk nog meer dingen die je extra zou kunnen doen.

Verzamel enkel informatie die ook daadwerkelijk nodig is

Vaak zien we dat bedrijven onnodige informatie vergaren. Dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben om een klant te kunnen helpen. Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe meer kans dat er iets mee zal gebeuren. Daarom is het belangrijk om enkel die informatie te verzamelen waar je ook echt iets aan hebt. Niets meer en niets minder.

Probeer deze informatie ook nog oneindig te bewaren. Het is goed om regelmatig alles op te schonen. Bekijk dus goed of bepaalde gegevens nog altijd nodig zijn en of het niet beter is om deze te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan oude klantgegevens, betaaldata of inloggegevens uit het verleden.

Gebruik speciale software

Op aanvulling van de bestaande maatregelen en processen voor informatiebeveiliging, zou je er ook nog eens voor kunnen kiezen om speciale software te installeren. Er is tegenwoordig heel veel software beschikbaar om datalekken te voorkomen. Met behulp van deze software kun je belangrijke informatie goed beveiligen en kritieke punten in de beveiliging sneller vinden en oplossen.

Over de auteur


Lieke

Lieke

Ik hou van het delen van nieuws. Vooral techniek en internet trekt mijn interesse.